Har SD:s Dick Erixon rätt om Ragnar Edenmans fascistiska bakgrind? Det verkar inte bättre/sämre för SD:arna har då inte alltid fel

Har SD:s Dick Erixon rätt om Ragnar Edenmans fascistiska bakgrind? Det verkar inte bättre/sämre för SD:arna har då inte alltid fel.
 
Igår hävdade Samtidens chefredaktör Dick Erixon i Aftonbladet att ”Såväl Moderaterna som Centerpartiet har haft riksdagsledamöter med nazistiskt förflutet. Socialdemokraterna har haft en företrädare som grundade det fascistiska Riksförbundet ”Det nya Sverige”.
 
 
Det är då sant att det mer eller mindre har ”vimlat” av efterkrigstida riksdagsledamöter i de olika borgerliga partierna som en gång var högerextrema (se bl a https://tobiashubinette.wordpress.com/2014/01/15/birger-hagard) och den medgrundare av Riksförbundet Det nya Sverige som Erixon syftar på är Ragnar Edenman, som då är ett exempel på en f d högerextremist som blev vänster.
87829448_10157206058940847_7325925205686091776_n.jpg
 
Den gamle statsvetaren, socialdemokratiske ministern och landshövdingen Ragnar Edenman, som både låg bakom avskaffandet av aga i svenska skolan och införandet av den moderna enhetsskolan/grundskolan liksom den moderna svenska kulturpolitiken mm, var då bl a den som tipsade Tage Erlander om Olof Palmes (vars talskrivare liksom mor m fl släktingar även hade högerextrem bakgrund) existens och efter mordet på Palme blev Edenman ironiskt nog även ordförande för den parlamentariska undersökningskommission som granskade polisens utredning av Palmemordet.
 
Den 28 oktober 1930, på 8-årsdagens av ”Marschen mot Rom” 1922, deltog Edenman, som då hette Ragnar Ericsson, i att grunda den fascistiska rörelse som senare kom att bli känd som Nysvenska rörelsen (NSR) på ett studentrum på ett studenthem vid Fyrisån i Uppsala – Föreningen Det nya Sverige. Utöver Edenman och NSR:s mångårige ledare Per Engdahl deltog även Dagmar Cederberg, Alexander de Roubetz, Bengt Wasén (blivande fotograf), Sigvard Lind (blivande ledarskribent på Svenska Dagbladet) samt Axel O:son Molund (blivande redaktör och moderat politiker) på det mytomspunna grundandemötet. Sammanlagt handlade det m a o om sju personer som grundade NSR – d v s märkligt nog samma antal personer som 1919 låg bakom bildandet av det som senare skulle komma att bli NSDAP.
 
Edenman var innan grundandet av Föreningen Det nya Sverige medlem i Sveriges fascistiska kamporganisation (SFKO) och dess Uppsala-avdelning, som på 1920-talet samlade ett försvarligt antal barn, tonåringar och unga vuxna i lärdomsstaden. När SFKO 1929-30 gick samman med Birger Furugårds nazistparti i Värmland valde SFKO:s ”starke man” i Uppsala Per Engdahl att ”starta eget” och därmed såg Nysvenska rörelsen dagens ljus.
 
Det är både oklart när Edenman inträdde i SFKO liksom när han lämnade NSR men en gissning (från min sida) säger att han möjligen gick med 1928-29 och att han möjligen gick ur Föreningen Det nya Sverige/NSR 1935-36. I sina memoarer ”Fribytare i folkhemmet” (Cavefors 1979) skrev Per Engdahl öppet om Edenmans fascistiska förflutna och i NSR:s huvudorgan Vägen Framåt återvände Engdahl genom åren till Edenman i olika sammanhang och gav denne s k ”kärvänliga” s k ”tjuvnyp” och ”hint:ade” om dennes bakgrund.

En kommentar

  1. Pingback: Har SD:s Dick Erixon rätt om Ragnar Edenmans fascistiska bakgrind? Det verkar inte bättre/sämre för SD:arna har då inte alltid fel — Tobias Hübinette | Skogsnytt