Det går bra för den sydkoreanska kulturbranschen just nu

Den sydkoreanska filmregissören Bong Joon-hos spelfilm ”Parasite” (”Gisaengchung” på koreanska), som förra året var den första sydkoreanska filmen någonsin att vinna en Guldpalm i Cannes, är nu den första sydkoreanska filmen någonsin att vinna en Oscar i Los Angeles.
84839649_10157158987890847_5749381481717825536_n.jpg
 
Att Bongs film ”Parasite” dessutom i allra högsta grad är en politisk (liksom våldsam) film som tematiserar de extrema klassklyftorna i ett av världens mest brutal-nyliberal-kapitalistiska och patriarkal-hierarkisk-konfucianska länder – d v s Sydkorea – gör inte saken sämre.
 
Tidigare har de sydkoreanska popbanden BTS och SuperM toppat amerikanska Billboard-listan medan sydkoreanska författare som Han Kang numera har läsare världen över och den koreanska vågen (”hallyu”), som den kallas i Asien, är ett tecken i tiden på att den utomvästerländska delen av världen, som fram tills nu har fått finna sig i att ”brädas” av västvärldens (populär)kulturindustri, alltmer utmanar densamma.
 
”Parasite” är då den första utomvästerländska filmen som vinner en Oscar som bästa film och på samma sätt var BTS och SuperM de första utomvästerländska banden som toppade amerikanska Billboard-listan som inte sjöng på ett västerländskt språk.

En kommentar

  1. Pingback: Det går bra för den sydkoreanska kulturbranschen just nu — Tobias Hübinette | Skogsnytt