Hovets Göran Alm har gått bort, som på 90-talet deltog i högerextrema Narvaförbundets ceremonier i Riddarholmskyrkan den 30 november

Bernadottebibliotekets chef, konstvetaren och Kungl. Vitterhetsakademien-ledamoten Göran Alm, anställd vid Kungl. Hovstaterna sedan 1970-talet, d v s vid Hovet och på Stockholms slott och hos Huset Bernadotte, har i dagarna gått bort.
85112334_10157156032695847_8429245086474174464_n.jpg
 
Göran Alm deltog under 1990-talet på högerextrema Narvaförbundets bisarra, ”gotiska” och skräckfilmsaktiga ceremonier i Riddarholmskyrkan den 30 november, som kungahuset och hovet tyvärr har upplåtit åt nazister och högerextremister ända sedan 1940-talet. Alm berättade själv en gång för mig att han tyckte att det var trivsamt att närvara på Narvaförbundets ceremoni i kyrkan den 30 november tillsammans med ålderstigna (och ofta lätt påstrukna) ”överklassnazister” av den gamla skolan (d v s ”född med en silversked i munnen”-skolan) och unga (och ofta tungt påstrukna) naziskins av den proletära skolan (d v s ”livets hårda skola”).
 
Alm var antagligen också den som gav Narvaförbundet tillstånd att få vara i Riddarholmskyrkan överhuvudtaget åtminstone fram tills millennieskiftet och hans egen fysiska närvaro bland ”överklassnazister” och nazistiska skinheads bar antagligen Hans Majestät Konungens välsignelse.
 
1990-talets högerextrema 30 november-firande i Riddarholmskyrkan bar f ö verkligen ”syn för sägen” om en säger så: Rejält ålderstigna ”överklassnazister” kom i taxibilar från sina enorma våningar på Östermalm iklädda äkta pälsar som sig bör medan tonåriga skinheads ”direkt från gatan” inte kunde hålla sig från att segerhälsa inne i kyrkan och helt enkelt hade svårt att uppföra sig ordentligt i de svenska kungadynastiernas högtidliga gravkyrka.
 
Sannolikt blev Alm helt enkelt ”charmad” av att de mindre påstrukna naziskinsen varje år ”lånade” ut sina unga, muskulösa och välbyggda kroppar genom att dagen (och ”krigarkonungen” Karl XII) till ära klä ut sig till karoliner tack vare att Skansen lånade ut sina karolineruniformer åt dem för att möjliggöra ett ståtligt intåg i Riddarholmskyrkan till tonerna av den pampiga Marcia Carolus Rex-marschen, vilket enligt uppgift gjorde att ”överklassnazisterna” reste sig upp i kyrkbänkarna ”som en man” och fick s k ”ståpäls”.

En kommentar

  1. Pingback: Hovets Göran Alm har gått bort, som på 90-talet deltog i högerextrema Narvaförbundets ceremonier i Riddarholmskyrkan den 30 november — Tobias Hübinette | Skogsnytt