Är Löfbergs Lila:s ägarfamilj den enda av Sveriges stora kafferosterifamiljer som inte har avsatt några spår i den svenska extremhögerns matriklar?

Att svenskarna dricker mest kaffe i världen per capita efter finländarna och före norrmännen och danskarna är ju välkänt liksom att Sveriges fyra största kaffeföretag och kaffesorter utgörs av Gevalia, Zoégas, Löfbergs Lila och Arvid Nordquist men mindre känt är nog att den enda ägarfamiljen som aldrig, mig veterligen i alla fall, uttryckte pro-nazityska sympatier innan och under kriget råkar och verkar vara den värmländska familjen Löfberg, vilket hedrar Värmland mot bakgrund av att åtskilliga andra värmlänningar annars tyvärr har spelat en viktig och avgörande roll genom decennierna för den svenska s k nationella rörelsen.

KAFFE.jpg

Både Gevalias mångårige ägare och direktör Sven Engwall i Gävle och Arvid Nordquists ägare och direktör Bengt Nordquist i Stockholm var då medlemmar i pro-nazityska och ”överklassnazistiska” Riksföreningen Sverige-Tyskland under krigsåren (och t o m så sent som 1943) medan Zoégas likaledes mångårige ägare och direktör Rudolf Zoéga i Helsingborg gav bidrag till högerradikala Sveriges nationella förbund vid mitten av 1930-talet men ingen av Löfberg:arna i Karlstad har då vad jag vet avsatt några spår i den svenska extremhögerns både dramatiska och smått osannolika annaler.

En kommentar

  1. Pingback: Är Löfbergs Lila:s ägarfamilj den enda av Sveriges stora kafferosterifamiljer som inte har avsatt några spår i den svenska extremhögerns matriklar? — Tobias Hübinette | Skogsnytt