Så minns jag Åke Göransson

Vad detta än beror på så är det en tragedi för Åke Göranssons familj, anhöriga, kollegor och medarbetare:
 
Jag har till och från haft med Åke att göra och mitt klaraste minne (och i bemärkelsen att minnet ifråga både är tydligt och positivt) av Åke var när Alice Bah Kuhnke, som då var kulturminister, statsvetaren Marie Demker och jag samtalade om antisemitism, islamofobi och demokratifrågor under Almedalsveckan i Visby (OBS: detta utspelade sig när jag var en offentlig person, för sedan några år tillbaka och p g a en akademisk konflikt rörande en forskartjänst vid Uppsala universitet räknas jag inte riktigt längre utan betraktas idag allmänt som en förrädare som hugger de antirasistiska och feministiska kamraterna i ryggen och därigenom anses jag numera inte längre vara en del av offentligheten på samma sätt som tidigare).
 
Det visade sig dock, efter vårt gemensamma panelsamtal och under den avslutande frågestunden, att publiken delvis bestod av SD:are (om SD:arna var där p g a Alice, Marie eller mig är dock svårt att veta) varav åtminstone två tog upp och aktualiserade att jag är dömd och att jag anses vara ”emot svenskarna och Väst”.
 
Åke bemötte då direkt kommentarerna om mig (d v s utan att jag behövde göra det själv) och förklarade tydligt och klart dels att den som har avtjänat och sonat sitt straff har rätt till en ny chans och dels att ryktet om att jag är ”emot svenskarna och Väst” inte stämmer och därmed var saken avklarad, som jag minns det i varje fall. Efteråt tackade jag Åke då jag just var mycket tacksam över att Åke närmast ”faderligt” (d v s gentemot mig och kanske också gentemot SD:arna) hade svarat på SD:arnas kommentarer och frågor så att jag själv slapp att göra det.
 
”Åke Göransson, 61, generaldirektör vid Myndigheten för stöd till trossamfund, har dött i Rumänien. Svensk polis har inlett en förundersökning om misstänkt mord.
 
– Vad jag förstår hade han precis kommit dit, på nyårsafton, säger Åsa Hole, ställföreträdande chef på myndigheten.”
 
 
”– Jag kan bekräfta att en svensk man i 60-årsåldern har avlidit i Bukarest. Jag kan inte kommentera det närmare än så, säger Buster Mirow Emitslöf, presskontakt vid utrikesdepartementet.
 
Polisen i Sverige utreder nu fallet.
 
– Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mord, säger Jonas Beltram-Linné vid polisens nationella mediecenter.
 
Förundersökningen leds av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
 
För de anställda på Myndigheten för stöd till trossamfund kom nyheten att deras högste chef dött som en chock på torsdagen.
 
– Vi är bara tio personer och känner varandra väl, säger Åsa Hole.
 
– Alla är chockade och nedstämda.
 
Beskedet kom via utrikesdepartementet och kulturdepartementet, som nu stöttar personalen på myndigheten.”