Nu är den gamla klassiska ”grannfejden” igång igen: Vem/vilka i Norden är mest och minst ”rasistisk” och ”högerextrem”?

Nu är den gamla klassiska ”grannfejden” igång igen p g a Philip Manshaus terrordåd i Bærum i Norge, d v s den ständigt pågående och aldrig avslutade konflikten rörande vilket nordiskt folk som är mest ”rasistiskt” och mest ”högerextremt” efter att Norges statsminister Erna Solberg har pekat ut Sverige som epicentret för den nordiska extremhögern och vilket Sveriges energiminister Anders Ygeman därefter har ifrågasatt.
 
I grunden handlar denna ”grannfejd” dels om ännu ej helt utläkta sår som uppstod under krigsåren när Sverige anses ha svikit Norge och dels om att vi i Sverige gärna tänker och tycker samt uppfattar och upplever att både norrmännen, finländarna och danskarna (islänningarna, färöingarna och ålänningarna vet vi i Sverige sällan särskilt mycket om) är mer eller mindre rasister medan norrmännen, finländarna och danskarna å andra sidan gärna tänker och tycker samt uppfattar och upplever att vi svenskar är mer eller mindre antirasister, feminister, ”mångkulturalister” och s k ”PK”.
 
Utöver detta är det samtidigt ett faktum att de högerpopulistiska partierna i våra grannländer (och inklusive på Island) inte har ett direkt nazistiskt förflutet såsom svenska SD har samt att den svenska extremhögern alltid har varit större samt inte minst mer mordisk i Sverige (med undantag för Breivik) trots Ygemans tappra försök att försvara Sveriges antirasistiska och antifascistiska heder gentemot de rasistiska norrmännen.
 
 
”Under Arendalsuken mandag sa Erna Solberg at hun vil ha tettere samarbeid med svenske myndigheter i kampen mot høyreekstremisme. Samme dag ble siktelsen mot 21 år gamle Philip Manshaus utvidet til å omfatte terror.
 
– Når nynazister marsjerer i norske gater, både i Fredrikstad og i Kristiansand, er det veldig mye svensk å høre. Deres nynazister forsøker også å organisere seg i nabolandene, sa statsministeren på pressekonferansen mandag formiddag.
 
Det har fått den svenske energi- og digitaliseringsministeren Anders Ygeman til å reagere.
 
«Gjerne norsk-svensk samarbeid, men regjerer man med Fremskrittspartiet og har utnevnt Sylvi Listhaug til minister to ganger så kanskje man skal se seg selv i speilet før man ser over landegrensen», skriver sosialdemokraten Ygeman på Twitter mandag kveld.
 
Aftenposten spurte Solberg hvorfor hun trakk frem akkurat Sverige.
 
– Sverige har hatt de største og mest organiserte gruppene i Norden knyttet til dette. Vi har sett at av dem som har kommet for å demonstrere, er det noen lokale, og så kommer det folk fra Sverige. Det er for å forsøke å løfte opp og organisere seg i nabolandene. Da er det viktig å skape motstandsdyktighet i Norge, svarte statsministeren.
 
Den nordiske motstandsbevegelsen har sitt hovedkvarter i Sverige.
 
Til den svenske avisen Aftonbladet sier Ygeman at han reagerer på at det virker som om Solberg skylder på Sverige for høyreekstremismen.
 
– Når hun selv har gått i regjering med Fremskrittspartiet, som er et høyrepopulistisk parti, sier Ygeman til avisen. Han fortsetter:
 
– Vi kommer ikke utenom det faktum at to av de attentatene vi har sett ble gjennomført av nordmenn. Og Anders Behring Breivik var medlem i nettopp Fremskrittspartiet i flere år.”