Peter Karaszi redogör okritiskt för Orbáns extremnationalism i dagens SvD

Peter Karaszi i dagens SvD – och på ledarplats dessutom: Inte ett ord om Ungerns s k illiberala och alltmer auktoritära regim och visst är den gamla imperiehuvudstaden vid Donau bedårande vacker men halva texten ägnas de facto åt att redogöra för och t o m försvara den ungerska (postimperiala och irredentistiska) extremnationalism som Ungerns ”starke man” Viktor Orbán och maktpartiet Fidesz har gjort till sin.
Peter Karaszi SvD 190610.jpg
 
 
”Historien är alltid närvarande i Ungern och den 4 juni nästa år är det precis 100 år sedan Trianonfördraget slöts efter det första världskriget då Ungern i ett slag förlorade två tredjedelar av sitt territorium. Ungefär som om Sverige skulle reduceras till enbart Svealand. Det bor flera miljoner ungrare i angränsande Rumänien, Slovakien och Serbien.
 
Trianon är ett nationellt trauma som fortfarande är mycket påtagligt och som förklarar Ungerns oro över sin särart och demografiska sammansättning. De flesta östländer (även Baltikum) har genom tiderna blivit överkörda, tillplattade, förtryckta och ockuperade av tyskar, ryssar, turkar och ja, även svenskar och de vill inte uppleva det igen. För dem handlar det om nationell överlevnad.
 
Denna rädsla kan inte avfärdas som irrationell eller obefogad; än i dag ritas Europas karta om (Kosovo, Nordmakedonien, Katalonien, Ukraina) och oavsett vad man anser om östländernas inrikes-, utrikes- och migrationspolitik så måste man kunna sin historia för att förstå den. Ungrare, polacker, slovener med flera vill inte sälla sig till de många folk – preussare, slavoner, visigoter, valakier, dalmatier och andra – som förlorat sin nation och identitet i Centraleuropas historiska korsdrag.
 
Peter Karaszi är ekonom och författare.”