När Bildt låter som 90-talets antirasister och Löfven som 90-talets antifascister

Det har verkligen gått långt i politiken när paret Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt numera låter som 1990-talets antirasister i dagens DN (nästan i varje fall för som DN skriver ”mellan raderna” så är det nog knappt några moderater som tycker som paret Bildt idag vad gäller att vara pro-utomeuropéerna och anti-högerpopulisterna men när ”f-n blir gammal blir han religiös” som det heter) och när Stefan Löfven idag låter som 90-talets antifascister i dagens SvD (Löfven använder då om och om igen beteckningar som högerextremism, rasism och vit makt-rörelsen när han talar om SD och om de andra högerpopulistiska partierna runtom i Europa och han gör det verkligen ”utan att blinka”) och dessutom på samma dag och inför EU-valet.
 
Sveriges f d statsminister och nuvarande statsminister har f ö det gemensamt att de båda också har fått hantera de två största flyktinginvandringsvågorna i svensk historia (d v s de mänskliga katastrofer som följde på Kalla krigets slut och Jugoslaviens upplösning respektive på Kriget mot terrorismen och den arabiska våren) men utöver det så är ju skillnaderna annars enorma: Bildt styrde då landet med indirekt stöd från Ny Demokrati medan Löfven vägrar att styra Sverige med indirekt stöd från SD och Bildt hade att göra med ett SD som på hans tid var ett 0,2%-parti medan Löfven tar strid mot ett parti som numera hamnar på 18-20% och som har ”stulit” 100 000-tals arbetare från SAP.
 
 
Stefan Löfven i dagens SvD:
 
”- För mig var det ett ideologiskt vägval att stå upp mot högerextremism.”
 
(…)
 
”- Högerextremister har alltid de rätta svaren. Det finns inget samhällsproblem som inte går att skylla på invandrare. Men den vägen fungerar inte.”
 
Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt i dagens DN:
 
”– Men historien kan bubbla upp och historiska och kulturella motsättningar kan slå över i kombination av hat och rädsla som driver människor till ett våld som vi inte hade föreställt oss, säger han.
 
– Detta är viktigt just nu. Jag ser hur populisterna och extremhögern spelar på rädslan. Rädsla för dem som är annorlunda. Rädsla för migranterna. Rädsla för dem som har en annan hudfärg. Rädsla för hbtq-personer. Rädsla för romer.”
 
(…)
 
”Makarna Bildt låter inte som många andra politiker, när de pratar om rädslan i vår tid.
 
– Nu spelar man på rädslan för islam. Det är avgörande. Förr var det så att det stora hotet mot Sverige var katolikerna. Det har vi kommit över. Sedan var det judarna som skulle ta över världen. Nu är det islam som ses som hotet, säger han.
 
Det är en hotbild som båda vill nyansera.
 
– Mångfalden berikar Sverige. Mångfalden behövs och är bra, om du har ledare som kan hantera den, säger hon.”