Ny film om Österrike-Ungerns undergång

Ikväll ser jag fram emot att se den ungerska filmregissören Laszlo Nemes (som 2016 debuterade med den kritikerrosade filmen Sauls son) ”undergångsromantiska” spelfilm Sunset som idag har svensk premiär och visserligen har det blivit något av ett högerradikalt signum att hysa ett intresse för Centraleuropa och för den gamla dubbelmonarkin men som inbiten ”austrofil” jag får väl skylla på att jag faktiskt blev intresserad av Huset Habsburg och Österrike-Ungern redan i tonåren och innan SD:arna började bevista den högerextrema balen i Wien och flytta till Budapest.

 

Sunset_laszlo-nemes_4_copy.jpg

Ur Kerstin Gezelis recension i dagens DN:

https://www.dn.se/kultur-noje/filmrecensioner/filmrecension-ungerska-sunset-en-dromsk-och-rasande-vacker-tidsresa

”Huvudpersonen i ”Sunset” är en föräldralös, ung modist som återvänt till sin födelsestad Budapest för att söka jobb i vad som en gång var hennes föräldrars hattbutik – den fashionablaste i staden.

Klädd i en resdräkt av ljusblå siden med stärkt, vit, allt solkigare spetskrage söker hon genom den bullriga dammiga staden efter sin familj, sin plats i samhället, sin historia. Men medan hon letar, frågar, jagar fram mellan överklasspalats och anarkistmöten, blodbad och hattprovningar, vittrar allt det hon söker sönder. Det är bara ett år kvar till skottet i Sarajevo och Österrike-Ungerns prakt är en kuliss på väg att rasa.”