Norges statsminister ber de s k ”tyskerjentene” och deras barn om ursäkt

Norges statsminister Erna Solberg har nu bett de s k ”tyskerjentene” och de s k ”tyskertøserne” (OBS: dessa termer är då både sexistiska och pejorativa) om ursäkt 73 år efter att förföljelsen mot och fördrivningen av dem inleddes.
 
Under den tyska ockupationen 1940-45 ingick kring 50 000 norska kvinnor i s k intimrelationer med tyska män och kanske 12 000 s k ”tyskerunger” (OBS: denna term är då både nationalistisk och pejorativ) föddes som ett resultat av dessa intimrelationer och av vilka ett antal tusen var s k Lebensborn-barn som hade tillkommit i SS regi.
 
Efter kriget sattes dessa kvinnor i läger, fråntogs sitt medborgarskap och stigmatiserades i efterkrigs-Norge och 1000-tals av dem valde därför att utvandra till Sverige på 1940- och 50-talen (och där de i de allra flesta fall gifte sig med svenska män) medan åtminstone ett 100-tal av fr a de norsk-tyska Lebensborn-barnen adopterades till Sverige.
 
Bl a är ABBA-medlemmen Anni-Frid Lyngstad och politikern Marit Paulsen liksom Gestapo-chefen Heinrich Müllers dotter tre av de troligen 1000-tals norsk-tyska barn som på olika vägar hamnade i Sverige efter kriget och varav många fortfarande är vid liv.