Radiodokumentär om Sveriges kanske första kvinnliga afrikanska invandrare Mazahr ”Sara” Makatemele

Tipsar gärna idag den 9 oktober (d v s på årsdagen av avskaffandet av slaveriet i den svenska kolonin Saint-Barthélemy 1847) om journalisten Rafaela Stålbalk Kloses radiodokumentär ”En värdig grav åt Svarta Sara” som handlar om den möjligen första afrikanska kvinnliga invandraren i Sverige som bodde och levde i landet permanent och under en längre tid och den första afrikanska invandraren i Småland Mazahr ”Sara” Makatemele som invandrade från Sydafrika till Sverige på 1860-talet.
 
”Sara” föddes i boerrepubliken Transvaal och var tjänsteflicka hos svensken Alarik Forsmann som hade utvandrat till Sydafrika för att grunda en svensk koloni i Kapprovinsen i början av 1860-talet och när Forsmann och dennes holländska fru återvände hem till Sverige så följde ”Sara” med dem till Forsmanns hemstad Kalmar där hon fick namnet Sara Magdalena Makatemele men hon kallades just ”Sara”.
 
”Sara” som är ”porträtterad” i den rasstereotypa kristna sången ”Lilla Svarta Sara” eller ”Där uppe ingen död skall vara” och som Per Anderö har skrivit en bok om (”Sara. Mazahr Makatemeles liv i 1800-talets Sydafrika och Kalmar” som kom ut 2017) födde även en dotter i Sverige som fick namnet Emmelie men kallades ”Millan”. ”Saras” dotter ”Millan” slutade som pianolärare och gick bort år 1900 medan ”Sara” själv avled år 1903 och begravdes på Södra kyrkogården i Kalmar där även dottern vilar och på ”Saras” gravsten står det enbart (och fortfarande än idag år 2018) ”Kafferkvinnan Sara. 1903”.
 
Det faktum att rasordet ”kaffer” numera betraktas som en mycket pejorativ glosa i dagens Sydafrika utgör den röda tråden i Rafaelas dokumentär som går att lyssna på via denna länk:
 
 
I samband med dokumentären vill Rafaela också samla in berättelser och minnen om att vara den enda svarta personen i sin närmaste omgivning under hashtaggen #endasvarta och det kan både handla om att vara invandrad, adopterad eller blandad och att ha växt upp i ett i det närmaste helvitt sammanhang.
 
För den/de som känner sig tilltalad/e och kallad/e – dela gärna med dig av dina minnen och berättelser till Rafaela och antingen här på Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=619552023&fref=search&__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCAK1MdZ-rLxdmC-Bcw7Oyeyp8G8GpYyzUsiz9NkRwgWxtZDRy5BRgUBWuTDh-2cJXGZVGrzsaNC7Gl) eller via mejl (rafaela@klo.se) och du får gärna vara anonym om du vill.