Glädjande att konstatera att Jan Björklund i sitt sommartal tog tydligt avstånd från en alliansregering som samarbetar med SD och fascinerande att han bl a refererade till den f d SS-soldaten Gustaf Ekström

Glädjande att konstatera att Jan Björklund igår i sitt sommartal på Södermalm i Stockholm tog ”bladet från munnen” och tydligt deklarerade att Liberalerna inte är beredda att ingå i en alliansregering som samarbetar med SD.
 
Och tack vare LO:s film ”Sverigedemokraterna – Ett parti som alla andra?” från 2015 och Johan Ulvenlövs, Matti Palms och Anders Larssons bok ”Utan ånger. Gustaf Ekström – SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna” från 2017 har uppgiften om att Ekström var f d SS-soldat masspridits och verkligen gjort skillnad i den politiska diskussionen och i synen på SD (LO-filmen har ju f ö dessutom också ”triggat” SD att göra två filmer om SAP och varav den första filmen släpptes förra veckan) och för mig, som grävde fram och hittade denna uppgift om Ekström för många år sedan (i Militärattachéns i Berlin arkiv på Krigsarkivet) och till Stieg Larssons förvåning (Stieg hade då via sina kontakter bland tyska antifascister redan ”koll” på att Ekström hade kontakt med högerextrema Nationaldemokratische Partei Deutschlands men han visste då inte att Ekström hade varit SS-frivillig), så är det oerhört glädjande att särskilt Björklund ”citerar” denna uppgift som då är (adoptiv)förälder till två (adopterade) söner från Sydkorea.
 
 
”Sverigedemokraterna är ett parti som är besatta av att diskutera rötter. För dem är det viktigt vem som är jude och vem som är svensk. De enda rötter som Sverigedemokraterna för liv och pina inte vill diskutera, är sina egna.
 
”Det är ett ungt parti, bara 30 år. Det grundades ur den svenska vit makt-rörelsen. Smaka på orden: ”vit makt”.
 
En av grundarna var Gustaf Ekström. Han satt i partistyrelsen i det nya partiet. I sin ungdom tjänstgjorde han frivilligt i Waffen-SS, Hitlers specialstyrkor för judeutrotning och uppnådde befälsgraden ”Rottenführer”. Han var övertygad nazist hela sitt liv och avfärdade förintelsen som skräckpropaganda.
 
1995, ungefär samtidigt som vårt parti drev igenom LSS- reformen, gick Jimmie Åkesson med i Sverigedemokraterna. Den partiledare som då lockade Åkesson hette Anders Klarström. Även Anders Klarström hade bakgrund i ett uttalat nazistparti, Nordiska Rikspartiet.”