DN:s hyllade kolumnist författaren Lena Andersson menar att det är en antinazistisk handling att avstå från att delta i en antinazistisk motdemonstration

DN:s hyllade och geniförklarade ledarkolumnist författaren Lena Andersson efter 1 maj i Falun, Almedalsveckan i Visby, Charlottesville i USA och nu senast efter gårdagens ”ut med packet!”-demonstration på Medborgarplatsen i Stockholm liksom inför nazistdemonstrationen i Göteborg i samband med årets bokmässa – dålig tajming eller dålig tendens?
 
 
”Att orka avstå från att starta upplopp när nazister utövar sin rätt att marschera kan vara den främsta bland antinazistiska handlingar. I ett tillåtande samhälle finns alltid ambivalens och oenighet om vilka perspektiv som är intressanta och giltiga i stället för den iver att stänga till, rensa, hindra och ta bort, som är vår tids ledstjärna. Där finns en nyfikenhet på hur andra tänker utan att det tros innebära stöd för hur de tänker. Även en meningsmotståndare kan då och då ge ett korn av insikt och kunskap…”.
 
För övrigt försäkrar DN:s ledarredaktion idag att Breiviks gamla parti FrP (Fremskrittspartiet) inte har varit särskilt farligt som regeringsparti och hoppas indirekt att högern fortsätter att behålla makten i Norge med FrP som stöd- eller regeringsparti även efter det kommande stortingsvalet: