Under Politikerveckan i Järva har Sveriges antirasistiska färgblindhetshederskodex brutits – är det en tillfällighet eller ett trendbrott?

Under Politikerveckan i Järva har flera av de svenska partiledarna explicit använt sig av sitt ”raskapital” i sina tal och i samband med sina framträdanden och vilket ju bryter fullständigt mot den antirasistiska färgblindhetshederskodex (och tystnad kring ras) som annars gäller i den svenska offentligheten:
 
Jan Bjlörklund (L) i söndags: ”Mina söner är adopterade från andra sidan jordklotet. De ska veta: deras pappa kommer aldrig medverka till att SD får makt i vårt land.”
 
Anna Kinberg Batra (M) i tisdags: ”Jag har alltså barn med en man med utomeuropeisk bakgrund. Jag skulle inte ha det om jag var rasist över huvud taget.”
 
Jimmie Åkesson (SD) idag: SD lät Tommy Deogan inleda och introducera Åkesson ikväll och vilket nog aldrig någonsin har hänt tidigare och nog aldrig skulle ha kunnat hända någon annanstans än just i Järva (och möjligen nog aldrig kommer att hända igen) – d v s att ett offentligt SD-möte öppnas av en icke-vit svensk.
 
Frågan är nu om det är en slump att detta brott mot den svenska antirasistiska färgblindheten som har ägt rum under denna vecka sker för att partiledarna besökte och höll tal just i Järva och fr a inför (de i huvudsak icke-vita) Järvaborna eller om det faktiskt är ett trendbrott som nu är på gång?