Även den gamle Operachefen Set Svanholm verkar ha varit högerextremt lagd

Läser just nu Anders Carlbergs nya bok Hitlers lojala musiker som bl a handlar om den en gång världsberömde svenske operasångaren och tenoren Set Svanholm som var en av alla de svenska artister och musiker som gjorde superkarriär i det nazityskdominerade och ockuperade Europa (https://www.youtube.com/watch?v=bHAjsnbT1tg).
 
Svanholm slutade som chef för Kungl. Operan och en stipendiefond instiftades efter hans bortgång, Stiftelsen Set Svanholms Minnesfond. Samtidigt som Carlberg kan sägas ”hänga ut” Svanholm som var djupt engagerad i det ”arieserade” musik- och kulturlivet på kontinenten innan och under krigsåren så framhåller han samtidigt att Svanholm inte uttryckte någon sympati för nazism, fascism eller extremhöger.
 
Tyvärr har jag hittat att Svanholm uppträdde och sjöng för överklassnazistiska Hjälpkommittén för Tysklands barn i Gustav Vasa kyrka i Stockholm i december 1947 och han kunde då till Stockholms överklassnazisters förtjusning ståta med titeln hovsångare som han hade utsetts till året dessförinnan. Några år senare sjöng sedan även Birgit Nilsson för Hjälpkommittén för Tysklands barn.
 
Åtminstone två företrädare till Svanholm har också haft tydliga kopplingar till Nazi-Tyskland: Harald André som emottog Tyska Örnens Orden 1942 samt John Forsell som var medlem i Svensk-tyska föreningen 1935-41.