Om att resa i Sven Hedins fotspår

Res i pro-nazisten och pangermanisten Sven Hedins fotspår, Sveriges mest berömde asienforskare genom tiderna som tillsammans med Hitler öppningstalade på Sommarolympiaden i Berlin 1936, som ifrågasatte de reportage och fotografier som publicerades vid krigsslutet när lägren befriades, som skickade ett kondoleansbrev till tyska ambassaden efter Hitlers död och beklagade ”förlusten av Tysklands store ledare”, som skrev i både svensk och tysk högerextrem press ända fram till sin död 1952 och som på sina många och långa resor runtom i Asien lät flera av sina asiatiska ”boys” och ”kulier” dö under strapatserna samt skar av och sågade av huvuden på ibland nyligen avlidna iranier och centralasiater som han skickade ”hem” till svenska rasforskare vilka mätte och studerade dessa (och publicerade resultaten i internationella vetenskapliga peer review-tidskrifter) för att undersöka hur hög ”halt” av vithet de kunde tänkas ha i jakten på den vita rasens ursprung och urhem (Uhrheimat) någonstans i centrala Asien.
15211795_10154156136935847_64968339_n
 
Gissar att reseledaren antingen är den f d professorn i koreanska vid Stockholms universitet eller Etnografiska museets f d Asienintendent – båda mångåriga ledamöter i Sven Hedins stiftelse vid Kungl. Vetenskapsakademien och vilka själva har genomfört flera expeditioner i Hedins fotspår som har finansierats av Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien och vilka även likt Hedin har sökt efter och grävt upp s k vita mumier i Xinjiang i jakten på att en gång för alla försöka lösa den så livsviktiga vetenskapliga gåtan med den vita rasens ursprung och urhem (Uhrheimat) som fortfarande gäckar forskarvärlden:
 
Var kommer ”vi vita” egentligen ifrån? Kommer ”vi vita” kanske från Gansu-korridoren i nuvarande Kina? (vilket Uppsala universitets professor i kinesiska tror) Finns det spår av ”oss vita” hos de människor (d v s i deras kroppar) som idag lever i Centralasien (Iran, Afghanistan, Västturkestan o s v)? Kan de mumifierade kroppar som bevarats i jorden i vissa delar av Xinjiang vara ”våra vita” urfädrer och urmödrar? (vilket University of Pennsylvanias professor i kinesiska tror) o s v o s v