Erland Yang, en av landets äldsta blandade har gått bort

Erland Yang, en av Sveriges äldsta blandade, har gått bort: Yang föddes under kolonialtiden, hans mor var svensk (född Colliander) och hans far tillhörde den på den tiden förmögna Sichuanfamiljen Yang. Efter den kinesiska revolutionen 1949 flydde Yangs familj till Sverige och han spelade som krögare en avgörande roll för att introducera kinesisk mat i Sverige – bl a anses han ha uppfunnit den svensk-kinesiska rätten fyra små rätter på 1970-talet.
 
Före 1945 och egentligen innan 1960-talet fanns ytterst få blandade i Sverige utifrån definitionen att ha en vit svensk förälder och en icke-vit utomeuropeisk förälder: Endast några enstaka svenska missionärer, handelsresande, diplomater, forskare, journalister, äventyrare och resenärer fick barn med ”infödda” i kolonierna fram tills 1960-talet och endast några enstaka svenskar fick barn med icke-vita som besökte Sverige fram tills 1960-talet såsom svarta amerikanska artister och musiker, sjömän från Latinamerika, människor från Indien, Kina och subsahariska Afrika som fördes till Sverige för att mer eller mindre visas upp och ställas ut och diplomater och affärsmän från Mellanöstern.