Den svenska ”gulinghumorns” förnyare Henrik Schyffert framställer sig som antirasist i dagens DN Kultur

Den hyllade antifascisten Henrik Schyffert i dagens DN Kultur (som f ö tecknar ett antirasistiskt hjälteporträtt av denne):
 
”Jag är en politiskt korrekt person. Den korrektheten är sund, den tvingar en att tänka i nya banor, att inte försöka få enkla skratt genom att driva med sexuella eller rasistiska fördomar, utan i stället tänka ett varv till för att inte cementera dem. Det finns ett annat ord för pk – det är hyfs… Du kanske är en mobbare som säger saker som sårar, låt bli att göra det. Man kan vara rolig och pk – man får bara försöka vara lite smartare.”
 
Schyffert må vara både folkkär och framgångsrik och han må stå till vänster och vara både antirasist och feminist men han har till dags dato varit en av dem som både har skapat och spridit den svenska så kallade ”gulinghumorn” allra mest konsekvent under flera decenniers tid och inte minst har han förnyat denna den svenska rashumorns paradgenre och introducerat och anpassat den till en ny och yngre publik.
 
I intervjun är det helt enkelt Schyfferts beskrivning av sig själv som (måhända omedvetet säger min psykoanalytiskt inspirerade tolkning) framträder när han talar om ”mobbare som säger saker som sårar”. Sedan är det en annan sak att ”gulinghumor” inte behandlas och betraktas som nedsättande och att ytterst få ser den som ett utryck för ”rasistiska fördomar” för att använda Schyfferts egna ord.
 
Det ska också sägas att Schyffert tidigare har kontaktat mig privat och konfronterat mig med att jag titt som tätt genom åren har ”hängt ut” denne som den svenska ”gulinghumorns” kanske främste företrädare (visserligen bredvid ett antal andra folkkära och framgångsrika svenska ”celebrities”) och vilket indikerar att han nog inte mår så bra av och är en aning störd över att bli ”uthängd” som varande allt annat än antirasistisk.
14825776_10154066520980847_346432092_n1913733_1020588831313809_3220672916074861148_n