Om Hakon Swenson – ICA-gruppens högerextrema grundare

Det är inte särskilt många som vet att grundaren av ICA Gruppen AB eller ICA-gruppen som tidigare hette Hakon Invest, d v s Sveriges ledande handelsföretag som behärskar hela 50 procent av Sveriges dagligvaruhandel och sysselsätter över 20 000 anställda och även räknas som ett av Nordens största detaljhandelsföretag, d v s den legendariske entreprenörikonen Hakon Swenson som av många (på högerkanten) anses ha ”räddat” Sverige från att tas över av arbetarrörelsens konsumentkooperation var medlem i pronazistiska Riksföreningen Sverige-Tyskland och läsare av den antisemitiska tidningen Nationen.
 
ICA-gruppen växte fram som de svenska köpmännens och handlarnas (antisocialistiska) reaktion och svar på arbetarrörelsens konsumentkooperation KF (Kooperativa Förbundet), d v s dagens COOP Sverige. Åtminstone under 1900-talet var det mycket vanligt att de som röstade borgerligt handlade på ICA medan de som röstade socialistiskt handlade på KF.
 
Hakon Swenson grundade det som idag är ICA (och som i början kallades Hakonbolaget – ICA betyder f ö Inköpscentralernas Aktiebolag) i den röda arbetarstaden Västerås mitt under revolutionsåret 1917 och han fortsatte att vara dess VD fram tills 1949. Idag finns även en stiftelse uppkallad efter denne, Hakon Swenson Stiftelsen.
 
Det ska dock tilläggas att det var relativt vanligt bland landets köpmän, småföretagare och handlare att både hysa antisocialistiska och antisemitiska åsikter under mellankrigstiden, d v s en hel del hade svårt för både jobbare och judar.