Den superrika grevinnan Marianne Bernadotte var aktiv nazist under kriget

Åtskilliga av de superrika svenskar som har dolda tillgångar utomlands, oftast i s k skatteparadis, och som SVT:s Uppdrag granskning ”hänger ut” ikväll har engagerat sig för extremhögern eller tillhör familjer som gjorde det på 1920-, 30- och 40-talen. En av dem är grevinnan Marianne Bernadotte, född Lindberg, änka efter Sigvard Bernadotte:

http://www.svt.se/…/medlem-i-kungafamiljen-pa-lista-over-sk…

Grevinnan var under kriget medlem i nazistiska Fosterländsk Enad Ungdom (FEU) som leddes av den idag avlidne och mångårige moderate riksdagsledamoten Rolf Clarkson och som bland sina illustra medlemmar räknade sådana namn som författaren och riksdagsledamoten (c) Per-Olof Sundman liksom författarna Folke Nystrand och Jenny Berthelius. Så sent som 1996 deltog den moderate riksdagsledamoten Clarkson på World Anti-Communist Leagues kongress i Taipei i Taiwan tillsammans med de f d lindholmsnazisterna Åke J. Ek och Lennart Hansson.

Marianne sydde bl a de paramilitära uniformer som FEU:s ”elitmedlemmar” bar, d v s de s k ”gråskjortorna” som ingick i FEU:s s k Storm- och Slagstyrka (SS) som både uppskattade att marschera och paradera i snörräta formationer och att attackera och slåss med dåtidens antifascister. Åtminstone två av FEU:s medlemmar, Folke Nystrand och Folke Renhammar, lät enrollera sig i Waffen-SS där de slutade som Sturmmann i 5. SS-Panzer-Division Wiking respektive som s k Kriegsberichter: Den sistnämndes dotter Solveig är f ö idag SD-politiker.