Ännu en kvinnlig förebild som var extremhöger hyllas av den svenska kulturvärlden – om konstnären Agnes Cleve och extremhögern

Ännu en kvinnlig förebild som var högerextremist uppmärksammas just nu av den svenska kulturvärlden (och hyllas självklart i sann feministisk anda) – denna gång gäller det konstnären Agnes Cleve vars verk ställs ut på Uppsala konstmuseum:
 
 
Maria Schottenius skriver idag i DN Kultur om ”Agnes Cleve – en av våra glömda konstnärer”:
 
”Det kryllar av folk runt det bulliga rosa slottet denna soliga söndagseftermiddag i Uppsala. Utställningen med målningar av Uppsalakonstnären Agnes Cleve (1876-1951) drar, och den är riktigt fin. Jag fastnar för några kraftfulla, färgrika och formsäkra saker från mitten av 30-talet, och för ett par industrimotiv. Ovanlig genre för kvinnor i början av 1900-talet. Men Agnes Cleve var mycket ovanlig. En av tre döttrar från modern, kosmopolitisk akademikerfamilj i Uppsala. Konstnär, globetrotter, gift och skild med delad vårdnad och egen ekonomi. Tidig modernist. Gillade banbrytande stilar, kubistisk expressionism kallades hennes stil; både den och hon var kompis med Vasilij Kandinsky. Cleve glömdes bort, men plockades fram igen för två år sedan av pigga Mjellby Konstmuseum i Halmstad. Backen uppför backen till slottet kan vara lite seg, men Agnes Cleve är värd stegen.”
 
Agnes Cleve var då medlem i Svensk Opposition 1941 och i Riksföreningen Sverige-Tyskland 1942 och hon var en av stiftarna av Hjälpkommittén för Tysklands barn 1945.
 
Jag är återigen (för femtielfte gången) oerhört bedrövad och ledsen å de svenska kvinnornas och å den svenska kvinnorörelsens vägnar över att ännu en kvinnlig förebild dyker upp i dessa sammanhang då jag är väl medveten om det skriande behovet av kvinnliga förebilder och feministiska ikoner inom kulturlivet, och särskilt kanske inom konsten. Samtidigt kan ju även de som hade ”svårt för judar” under mellankrigstiden och krigsåren (och ofta nog också ”svårt för jobbare”) naturligtvis producera högklassig konst.
 
Och vad gäller Agnes Cleves upsaliensiska ”kosmopolitiska akademikerfamilj” – här nedan följer ett urval av några av hennes släktingar som dyker upp i extremhögerns matriklar:
 
Astrid Cleve von Euler. Medlem och styrelseledamot i Riksföreningen Sverige-Tyskland 1937-42. Skribent i Sverige Fritt 1941. Medlem och styrelseledamot i Svensk Opposition 1941-52. Aktieägare i Dagsposten 1942-45. Medlem i Svensk-tyska föreningen 1943. Skrift utgiven på Valkyrian 1946. Skribent i Fria Ord 1951-64.
 
Bertil Cleve. Medlem i Sveriges Nationella Förbund 1936.
 
Beth Cleve von Euler. Medlem i Riksföreningen Sverige-Tyskland 1942.
 
G Cleve. Medlem i Svensk Opposition 1941.
 
Nea Cleve. Medlem i Sveriges Nationella Förbund 1936.
 
Stellan Cleve. Kund hos Svea Rike 1936. Medlem i Sveriges Nationella Förbund 1936.