Tage Lindbom – den svenska konservatismens ”grand old man”

Den mytomspunne och geniförklarade Tage Lindbom, en av den svenska extremhögerns både mest gåtfulla och mest säregna tänkare, fick tydligen sina radikalkonservativa sentenser publicerade i både syndikalistiska Arbetaren och i högerextrema Fria Ord i början av 1960-talet (och han gav dessutom också ut böcker på SAC-Syndikalisternas bokförlag Federativs).

11949551_10153166739825847_1895210074234913620_n

Likt många andra udda personligheter var Tage Lindbom adopterad, och det har mig veterligen förblivit obesvarat vilka hans biologiska föräldrar var. Lindbom var från början marxist och socialist, och mångårig chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek men konverterade till islam (och bytte sedermera namn till Sidi Zayd) och orienterade sig alltmer mot radikalkonservatismen under 1960-talet (och av en ren slump blev hans efterträdare på posten som chef för Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, Åke Wedin, även han högerextrem på äldre dar).

Lindbom blev med åren den svenska radikalkonservatismens ”grand old man” och den svenska anti-68-rörelsens kanske mest prominenta intellektuella röst (tänk Jan Myrdal, fast omvänt), och kom på 1990-talet att samla omkring sig en ytterst devot, heterogen och smått bisarr beundrarskara bestående av alltifrån skribenter på Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter och andra etablerade journalister, forskare och skriftställare till intellektuella fascister och nationalsocialister samt även ett antal muslimska antisemitiska och islamistiska aktivister (varav flera intressant nog var adopterade och blandade). Denna märkliga skara lärjungar som egentligen bara hade en gemensam nämnare sinsemellan, nämligen antimodernism och antisemitism samt ett glödande hat mot allt som stavas socialism och liberalism, samlades under en period regelbundet hemma hos Lindbom för s k kollokvier, och delar av detta ”gäng” låg bakom tidskriften Salt och skriver idag i tidskriften Axess. Det återstår dock fortfarande att utreda huruvida Lindbom har efterlämnat något ideologiskt arv till dagens SD.