SD:s ledarskikt på nostalgisk fest med Ultima Thule: En hyllning till partiets barndom och kampår och 1990-talets skinhead- och vit makt-värld

I helgen arrangerade ett antal ledande SD-medlemmar med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen en privat kräftskiva i nostalgins tecken, och där det legendariska högerextrema vikingarockbandet Ultima Thule, som under ”kampåren” på 1990-talet var partiets husband, stod för underhållningen. Bandmedlemmarna har själva berättat om att de har en bakgrund i olika högerextrema partier och organisationer, och de har många gånger genom åren både spelat tillsammans med och stöttat ett flertal nazistiska vit makt-band. Gissningsvis spelade Ultima Thule den tydligt naziinfluerade sång som är tillägnad och handlar om SD, ”Kring Sveriges fana”, på kräftskivan, liksom flera av sina gamla klassiska antisemitiska 90-talshits såsom sången ”Besten”.

sdbild-1

Expos Daniel Poohl​ kommenterar fotot och kräftskivan: ”Cirkeln är sluten”. Och detta inte minst mot bakgrund av att SD:s trognaste och lojalaste kärnväljargrupp idag hittas i den skinhead-, vit makt- och Ultima Thule-generation som Åkesson själv tillhör, och i stort sett hela SD:s ledargarnityr tillhör dessutom statistiskt-demografiskt samma årskullar.

Festen och fotot kan symboliskt tolkas som ett slags tack till, en hyllning till och ett s k hommage till SD:s subkulturella och ideologiska barndom och ursprung i 1990-talets skinhead- och vit makt-värld. Tröjorna försedda med texten ”Give ‘em Hell” anspelar på upprinnelsen till Decemberöverenskommelsen förra året när SD i praktiken fällde den nuvarande rödgröna regeringen – det ska ha varit den ”order” som Åkesson avgav i ett SMS under sjukskrivningen när partiet berättade för denne att SD:s riksdagsledamöter skulle rösta på alliansens budgetförslag (och örnvingarna, som både associerar till vikingar och till Nazi-Tyskland har Ultima Thule använt sig av sedan tidigare).

Konstaterar att än en gång får Freud rätt: alla vill återvända, alla vill tillbaka till barndomen, alla vill till slut få komma hem.