Centerpartiet försöker rentvå Per-Olof Sundman från hans nazistförflutna

Än en gång noterar jag att medvetna revisionistiska försök nu görs för att ärerädda ytterligare en prominent och aktad svensk medborgares minne och heder som otvivelaktigt var högerextremist, som om det inte räckte med de senaste årens försök att ärerädda Arvid Fredborg, Sven Hedin, Fredrik Böök, Sven Stolpe, Verner von Heidenstam m fl. Snart kanske vi kan börja tala om två vågor i sammanhanget: en våg mellan ca 1995-2010 när ”celebritysvensk” efter ”celebritysvensk” avslöjades som gamla högerextremister – därefter en ny våg från ca 2010 och framåt när ”celebritysvensk” efter ”celebritysvensk” som avslöjats som gamla högerextremister får sin heder återupprättad genom revisionistisk historieskrivning.

Denna gång gäller det författaren, riksdagsledamoten (c) och ledamoten av Svenska akademien Per-Olof Sundman som i Centerpartiets 100-årsjubileumsskrift ”100 år av handlingskraft” som kom ut för några år sedan rentvås från allt vad högerextremism heter av Carl-Erik Nilsson, f d chefredaktör för Norrtelje Tidning. Nilsson hävdar (hela tre gånger på raken) i boken att Sundmans nazism är ett ogrundat rykte och inget annat.

10450765_10153005481905847_2085274699212949961_n

Det var jag som en gång i tiden råkade hitta Sundman som varande medlem i lindholmsnazisternas ungdomsorganisation Nordisk Ungdom på 1930- och 40-talen. Senare var Sundman också inblandad i värvningen av svenskar till Waffen-SS och medlem i Helsingborgsgruppen Fosterländsk Enad Ungdom samt involverad i smugglingen av krigsförbrytare och nazistflyktingar som tog sin tillflykt till Sverige sommaren och hösten 1945. I november 1945 deltog Sundman t ex på en synnerligen blöt nazifest i jättevillan Hamilton House i Helsingborg, och möjligen var han också närvarande på den om möjligt än blötare Heldengedenkentag-festen i ännu en jättevilla ute på Värmdö den 9 november 1946 när Sundmans kompis, den gamle SS-veteranen och blivande författaren Folke Nystrand, råkade skjuta den danske (efterlyste) nazisten och SS-veteranen Öistein “Bamsen” Johannesen i benet (dåtidens nazistpartyn var nog både mer överdådiga och mer ”ståndsmässiga” än dagens dito).

Långt in på 1960-talet behöll Sundman dessutom kontakten med gamla nazistiska partikamrater. Sundmans gamle ”führer” från Fosterländsk Enad Ungdom-tiden Rolf Clarkson (m) satt f ö i riksdagen samtidigt med denne (efter kriget var det gott om f d nazister i den svenska riksdagen), och det sägs att när de råkade på varandra i Riksdagshusets korridorer eller var ensamma tillsammans på herrtoaletten så gick Sundman upp i enskild ställning, slog ihop klackarna och heilade/segerhälsade åt Clarkson precis som ”när det begav sig” ”på den gamla goda tiden”. Fosterländsk Enad Ungdoms uniformer syddes f ö av grevinnan Marianne Bernadotte som sommarpratade förra året och då ironiskt nog varnade för nazismen i radio, och som också närvarade på prins Carl Philips bröllop i dagarna.

Jonas Fogelqvist skrev sedan en artikel i Arbetaren om Sundmans nazism och Per Svensson skrev en bok i ämnet: Det är märkligt att Centerpartiet nu låtsas som att inget av detta är känt – en undrar ju om partiet helt enkelt är alltför förtjust i sin gamla riksdagsledamot som skänkte så mycket kulturell glans åt partiet en gång i tiden? Sedan ska det nämnas att Centerpartiet redan har äreräddat sig självt som parti genom att för flera år sedan låta den gamle maoisten och idag radikalkonservative Anders Björnsson skriva partiets vitbok om dess rastänkande och högerextrema kopplingar, och naturligtvis fann Björnsson att Centerpartiet inte har några lik i garderoben alls att tala om, och detta upprepas så klart återigen i jubileumsboken. När arbetet med vitboken igångsattes minns jag att jag skickade partikansliet en lång lista på namn på f d nazister som gick in i Centerpartiet efter kriget och i många fall gjorde lysande karriär där efter att ha blivit uppmanad att göra så av en centerpartist – jag ville helt enkelt hjälpa partiet med att göra upp med sin egen historia. Namnlistan möttes dock med total tystnad.